Nationaal IJklab staat klaar voor de groeiende markt
Nationaal IJklab controleert, keurt en programmeert energiemeters. Dat doen we om Nederlandse bedrijven te verzekeren van een nauwkeurige energiemeting. Bedrijven kunnen bij het ijklaboratorium terecht met nagenoeg alle soorten energiemeters. Met het groeiende volume in duurzame energie opwek neemt ook het aantal energiemeters in Nederland toe. Meters waarvan de markt verwacht dat ze nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Nationaal IJklab zorgt er voor dat deze meters nauwkeurig zijn en blijven. Dat doen we snel, efficiënt en volgens alle in Nederland geldende wet- en regelgeving voor meetinstrumenten.
Met name netbeheerders en meetbedrijven hebben er baat bij om gebruik te maken van de diensten van een onafhankelijk en erkend ijklaboratorium. Maar ook grootverbruikers van energie die zelf eigenaar zijn van hun energiemeters kunnen er gemakkelijk geholpen worden.
“De vraag naar controle, keuring en het programmeren van meetinstrumenten groeit. Nationaal IJklab staat klaar voor een snelle en betrouwbare dienstverlening.” zegt Henk Kluytmans, General Manager Nationaal IJklab.
Energiemeters keuren we binnen 48 uur conform alle relevante wet- en regelgeving. Een meter moet minimaal 10 uur op temperatuur komen voordat we deze kunnen keuren. Er is namelijk een wettelijke temperatuur vastgesteld voor het keuren van meetinstrumenten. Deze temperatuur verschilt tussen de verschillende typen instrumenten.
Het ijklaboratorium is door het Nederlands Meetinstituut (NMi) erkend en werkt uitsluitend met door het NMi gecertificeerde instrumenten. Daarmee voldoen de gekeurde meters aan alle in Nederland geldende wet- en regelgeving voor meetinstrumenten. Nationaal IJklab is tevens aangesloten bij Vereniging Meetbedrijven Nederland (VMNED).
Nationaal IJklab heeft milieubewustzijn hoog in het vaandel staan. Een belangrijke taak van het ijklaboratorium bestaat uit het reviseren en opnieuw inzetten van gebruikte energiemeters. Wanneer een gebruikte meter niet meer terug het veld in mag, wordt deze gedemonteerd en gerecycled. Alle grondstoffen worden tot op het kleinste niveau gescheiden en klaargemaakt voor hergebruik. Zo wordt verspilling van materiaal tegengegaan en draagt het ijklaboratorium bij aan een milieubewuste kringloop van grondstoffen.